Udnyt satellitmålt kvælstofoptagelse i efterafgrøder til forbedring af N-udnyttelse (SAT-N)

Udnyt satellitmålt kvælstofoptagelse i efterafgrøder til forbedring af N-udnyttelse (SAT-N) - SEGES Projektsitet

Formålet er at undgå, at der sker et unødigt tab af kvælstof til vandmiljøet, og at landmanden ikke lider et økonomisk tab som følge af unødige omkostninger til indkøbt kvælstof eller tabt udbytte.

Målet er at gøre bestemmelse af kvælstofbehov mere præcis ved automatisk at indregne satellitmålt kvælstofoptagelsen om efteråret i efterafgrøder og vintersæd samt tage større hensyn til jordtype, nedbør mv. På denne baggrund skal fastsættelsen af eftervirkningen af efterafgrøder forbedres, så afgrødens behov kan fastsættes mere korrekt. Forbedringen sker ved at introducere ny teknologi, som via satellitter måler kvælstofoptagelsen i efterafgrøder og vintersæd. Resultatet fra satellitmålinger indlæses automatisk i gødningsplanlægningsprogrammet Mark Online, der anvendes til gødningsplanlægning på 85 pct. af landbrugsarealet. Herudover skal projektet forbedre den eksisterende kvælstofprognose til også at tage hensyn til variationer i efterårsoptagelsen af kvælstof mellem årene. Aarhus Universitet udvikler på baggrund af markforsøg i projekterne SAT-N og Virk-N sammenhænge mellem satellitmålinger og kvælstofoptag. SEGES udfører markforsøg med efterafgrøder og eftervirkning af vårbyg samt tidlig såning af vinterhvede, der skal forbedre parametriseringen af modellen. Herudover udføres en række ekstra målinger i Kvadratnettet for at validere de udviklede modeller.

Projektet har allerede fra planlægningssæsonen 2018/19 introducere forbedringer af beregningen af eftervirkning i Mark Online og dermed generere et værdiskabende produkt, således at alle landmænd, der bruger Mark Online til gødningsplanlægning, vil få direkte gavn af den nye teknologi. En forbedret behovsfastsættelse fører til både forøgede udbytter og en reduktion i kvælstofudvaskningen, en reduktion i kvælstofanvendelsen samt en reduktion i fosforoverskuddet. Redukionen i kvælstofudledning til kystvandene er beregnet til 850 ton pr. år.

Artikel til Landbrugavisen om projektets resultater og N-optagelsen i 2020.
Analyse af NDVI-udtræk fra efterårene 2017-2019
Formidling i magasinet Mark om den model der er indarbejdet i Mark Online samt projektets resultater.
Se facebook opslag.
Resultater fra tre forsøg med pløjetidspunktets betydning for eftervirkningen.
Eftervirkningen af efterafgrøder i 2020 vil primært afhænge af, hvor meget ekstra kvælstof, der kan frigøres fra de nedmuldede efterafgrøder.
Effekt af kvælstofoptagelse i efteråret på kvælstofbehovet i vintersæd.
Undersøgelse af, hvordan kvælstof fra bælgplanter fordeler sig i jord og optages i andre planter.
Undersøgelse af, hvordan kvælstof fra bælgplanter fordeler sig i jord og optages i andre planter
Præsentation for konsulenter og landmænd af mulighederne i pilotorning om biomasse, og om satellitmålinger i efterafgrøder
Resultater fra markforsøg omkring sammenhængen mellem NDVI og kvælstofoptagelse i efterafgrøder samt introduktion til pilotordning om efterafgrøder. Plantekongres 2020. Session 37.
Resultater fra markforsøg omkring sammenhængen mellem NDVI og kvælstofoptagelse i efterafgrøder samt introduktion til pilotordning om efterafgrøder. Plantekongres 2020. Session 37.
Resultater fra fire forsøg med kvælstofbehov i vintersæd med forskellig såtid.
Målinger af kvælstofoptagelse, N-min i foråret og satellitfoto viser, at kvælstofbehovet også i vinterraps i 2020 er større end normalt
Notat om, hvordan N-behovet i vintersæd afhænger af N-optagelsen i efteråret.
Bestemmelsen af tilførselsbehov af kvælstof til vinterkorn er udvidet med beregning af kvælstofoptagelsen i efterårsmånederne ud fra satellitbaseret NDVI-målinger på den enkelte mark.
Beskrivelse af koncept til indarbejdelse af nye afgrøder i kvælstofprognosen.
Beskrivelse af koncept til indarbejdelse af nye afgrøder i kvælstofprognosen.
Notat der beskriver beslutningsstøtteværktøjet, som blev indarbejdet i Mark Online
Præsentation på Innovation on the road om SAT-N. Til landmænd og konsulenter.
Rapport med projektets resultater.

© 2021 - SEGES Projektsitet